Skip Navigation Links
Home
Het Team
Aanbod
FAQ
Blog
Contact

Wonen


Woon je helemaal zelfstandig, maar lukken sommige dingen niet helemaal? Of wil je graag zelfstandig wonen maar weet je niet hoe je het moet doen? Als zelfstandig ergotherapeut geef ik advies in het dagelijks handelen. Niet alleen plannen en gestructureerd het huishouden of boodschappen doen komen aan bod, maar ook praktische zaken. Zoals hoe maak ik de brievenbus leeg vanuit mijn rolstoel?


Soms lukt iets gewoon niet alleen. Een klein hulpmiddeltje kan dan al handig zijn. Hierbij kan ik advies geven. Waar en wat ga je halen? Bovendien heb ik enkele hulpmiddelen in voorraad die uitgeleend of aangekocht kunnen worden.


Werken


Arbeids(re)integratie naar onbetaald of betaald werk. Soms is werk vinden niet altijd even gemakkelijk. Daarom biedt ik sollicitatietraining aan. Daarbij help ik je bij het vinden van een geschikte vacature, het maken van een goede sollicitatiebrief en cv. In overleg kunnen er ook onbetaalde werkstages gedaan worden. Dit is altijd een mooie aanvulling op je cv.


Bij arbeids(re)integratie kan ook gewerkt worden op gestructureerd werken. Als je gestructureerd kan werken is het immers ook makkelijker om een gestructureerde brief op te stellen en een gestructureerd sollicitatiegesprek te voeren. Bovendien is dat vaak een vaardigheid die gevraagd wordt bij vacatures.


Om gestructureerd te leren werken maak ik gebruik van de paarden. Een paard moet immers ook gestructureerd verzorgd worden.


Ergotherapie met paarden - Paardrijden met een therapeutische achtergrond.


Ontwikkelen, bevorderen en ondersteunen met behulp van het paard. Ergotherapie met paarden kan helpen voor veel individueel gestelde doelen. Een therapiesessie ziet er altijd ongeveer hetzelfde uit, terwijl de individuele doelen telkens veranderen.


Een therapiesessie begint met het poetsen van het paard wat die keer gebruikt wordt. Dit helpt bij doelstellingen zoals gestructureerd werken, regelmaat, extensie van de armen,… Na een korte poetsbeurt wordt het paard opgezadeld of klaargemaakt.


Ook een ritje met de koets kan gemaakt worden. Hierbij wordt ingespeeld op het maken van keuzes, links-rechts verschil en ook vormen en kleuren die we onderweg tegenkomen. Koetsenritjes ter ontspanning worden ook aangeboden.


Bij elke persoon wordt er aan individuele doelen gewerkt, daarom wordt bij iedereen persoonlijk gekozen om met of zonder zadel te rijden. Ook een wandeling op straat/in het bos kan voorkomen. Door ergotherapie met paarden kan men aan heel veel verschillende doelen werken. Slechts een klein deel wordt hieronder genoemd. Voor meer informatie over jouw persoonlijke doelstellingen mag je altijd contact opnemen:


- Oefeningen ter bevordering van de zelfervaring, het lichaamsplan


- Oefeningen ter bevordering van de bewegingsplanning


- Oefeningen om begrip te krijgen van de ruimte en ruimtelijke begrippen zoals; onder, boven, achter, links en rechts


- Ontwikkeling van het bewegingsbewustzijn


- Bewustzijn van de eigen lichaamshouding
- Bewust worden van eigen handelingsbekwaamheid
- Gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen


- Concentratie


- Evenwicht